Sponsrade länkar

Amerikanska bilar

Amerikanska bilar ger mycket för pengarna; stark motor, hög utrustningsnivå – men föråldrat säkerhetstänkande och dåligt servicenät i Sverige.

Amerikansk bil
I Sverige är marknaden för amerikanska bilar i första hand inriktad mot jänkarbilar.

Sponsrade länkar

I tider när dollarkursen är särskilt gynnsam börjar även den måttligt bilintresserade att fundera på bilimport från USA; alltifrån jänkarbilar till stadsjeepar är betydligt billigare när dollarn når nya bottennivåer. Och marknaden i USA är gigantisk. Amerikanerna byter bil oftare än de flesta andra folk, vilket leder till ett bättre utbud av begagnatbilar än i de flesta andra länder. Du som funderar på att importera en speciell bil kan dock få problem; landet är gigantiskt och avstånden stora. Det går visserligen att hitta specialmodeller – men då får du avsätta tid och kraft på att leta. Det finns importfirmor som kan hjälpa dig med att hitta specifika modeller med den utrustning som du önskar.

Vad gäller nya bilar är priserna också mycket attraktiva; redan för 10 000 dollar kan man få en hyfsad bruksbil. Exempelvis en fabriksny korean med en komfortnivå i Golfklassen och säkerhetsnivå som en mopedbil.

Ingen fabriksgaranti

Den som väljer att hämta hem en bil från USA till Europa bör känna till att fabriksgarantin går förlorad vid importen. Om fabriken skulle återkalla bilen för att reparera ett tekniskt fel kan det således stå ägaren dyrt; ingen svensk generalagent tar på sig ansvaret för denna typ av åtgärder. Likaså kan många försäkringsbolag vägra att teckna en maskinförsäkring även för fabriksnya amerikanska bilar.

Amerikanska bilar i Sverige

För den som vill ha en bil med både garanti och maskinförsäkring gäller det att hitta en lämplig bil i Sverige; här är marknaden främst inriktad mot jänkare. Få bilmärken från USA har egna märkesförsäljare, varför servicenät och reservdelspriser är sällsynt dåliga.

Sponsrade länkar