Sponsrade länkar

Avställning av bil

Den som vill ställa av bilen gör det enklast via Transportstyrelsens e-tjänster. Detsamma gäller påställning av fordon. Efter att kontrollmärket avskaffades, behöver man inte längre skrapa fram en avställningskod på märkets baksida.

Klassisk Mini
På landsbygden återfinns tusentals bilar, som aldrig lämnats in för skrotning. Bilar som denna Mini fungerar som samlarobjekt, medan mindre lyckligt lottade bilar står övergivna och i dåligt skick.

Sponsrade länkar

I samband med att kontrollmärkena avvecklades, har även proceduren för avställning av fordon ändrats något. Tidigare ställde man av bilen genom att skrapa fram en s.k. avställningskod på det senast utfärdade kontrollmärket. Numera kan man – på Transportstyrelsens sida med e-tjänster – ställa av bilen på något av följande sätt:

  • Genom att ange bilens registreringsnummer och behörighetskoden på senast utfärdade registreringsbevis.
  • Genom att logga in med e-legitimation från bank, Telia eller Posten.
  • Genom att ringa Transportstyrelsens servicetelefon 0771 252525.
  • Skriftligen på registreringsbeviset. Glöm inte att skriva under innan du postar registreringsbeviset.

Ställa på fordon – olika alternativ

Även påställning av fordon sköts enklast via nätet. Tänk på att ett fordon måste vara påställt för att få framföras i trafik, vilket det är direkt efter att du ställt på bilen via Transportstyrelsens e-tjänster. Nackdelen med att ställa på bilen via registreringsbeviset är att påställningen börjar gälla först efter någon dag. Ett fordon kan inte ställas på ifall det inte är trafikförsäkrat. I samband med att du ställer på ditt fordon skickar Transportstyrelsen ut en faktura för fordonsskatt för alla skattepliktiga fordon. I samband med denna debiteras även en påställningsavgift om 50 kronor.

Sponsrade länkar