Sponsrade länkar

Bästa begagnade bilen

Den som köper en nyare begagnad bil kan ha nytta av statistik från Bilprovningen och försäkringsbolagen. För äldre begagnade bilar är denna statistik inte lika vägledande.

Servicedokumentation
Dokumentationen från tidigare garantiservice och reparationer är en påtaglig trygghetsgaranti för köpare av begagnade fordon.

Sponsrade länkar

När Bilprovningen och försäkringsbolaget Folksam jämför sin statistik på begagnade bilar av årsmodell 1990 till 2006 vinner japanska och svenska bilar. Detta enligt en artikel i DN från 2010. Anledningen till att inga tyska bilar finns med bland vinnarna är att samtliga saknar godkänt whiplashskydd. På topplistan återfinns modeller som Toyotas Camry 2001 – 2003, den första modellen av hybridbilen Toyota Prius samt Toyota Avensis 2005 – 2006. Även Lexus IS från 2006 och Honda Civic från samma år toppar listan. Bland svenska bilar finns Volvo V50 och S40, liksom Saab 9-5 2004 – 2006.

Äldre bilar svårare att rangordna

Begagnade bilar av äldre årsmodeller är däremot svårare att rangordna efter Bilprovningens och försäkringsbolagens statistik. Visst kan man ana vissa generella trender, men kruxet är att en gammal bil i högre grad är beroende av de tidigare ägarnas körstil och vård. Därför ska man inte tro att en äldre bil nödvändigtvis är bra bara för att statistiken antyder att så är fallet. Det enda rådet till spekulanter på äldre bilar är att noga granska bilarnas skick; gärna manuellt på en bilverkstad.

Utbudet av reservdelar och servicenät spelar roll

Du som köper en begagnad bil ska förmodligen behålla den i några år framåt. Därför är det viktigt att utbudet av och priserna på reservdelar är gynnsamma där du bor. Både Volvo och Toyota har väl utbyggda servicenät och märkesverkstäder – även på mindre orter.

Sponsrade länkar