Sponsrade länkar

Begagnade bilar Dacia

Dacia är en rumänsktillverkad lågprisbil som tillverkas med komponenter från franska Renault. Designen är inte lika banbrytande som priset.

Dacia
Logotyp för varumärket Dacia

Sponsrade länkar

Dacia är den fula ankungen som blev en svan, åtminstone nästan. Den rumänska lågprisbilen är några år efter i designväg, men som spekulant mjuknar man genast upp så fort man ser priset. För 90 000 kronor får man en ny Dacia Sandero; en bil i samma storleksklass som Golf och med en förbrukning som en genomsnittlig Volvo. Den som kör väldigt lite kan kanske kompensera den höga bränsleförbrukningen genom att just Sandero är en miljöbil enligt Transportstyrelsens definition, vilket medför total skattebefrielse under de fem första åren. Tilläggas kan dock att Dacia under senare år vidtagit kraftåtgärder mot den höga förbrukningen. Dagens Sandero 1.6, med 87 hk, förbrukar 7.2 liter i blandad körning, vilket får betecknats som knappt godkänt.

Lågt andrahandsvärde – men liten relativ förlust

Efter några år kan man alltid sälja bort sin Dacia. Trots att allt pekar på ett sämre andrahandsvärde än Renault, blir förlusten i totala belopp mycket liten. Detta med tanke på bilens låga pris som ny. I dagsläget är det svårt att ingående sia om hur Dacia står sig på andrahandsmarknaden, eftersom märket är nytt i Sverige. En snabbtitt på Blocket ger dock vissa signaler, om än av osäker natur. Eftersom begagnatmarknaden i skrivande stund är osäker – och Dacia är billig redan som ny – avråder vi från att chansa på begagnatmarknaden. Nytt är alltid nytt, och till och med nya Volkswagenbilar tillverkas idag i forna Östeuropa.

Dacia allt vanligare i Sverige

Dacia säljer bra i Sverige – i synnerhet tack vare det låga priset. På Dacias hemsida (dacia.se) finns en fullständig förteckning över de modeller som säljs i Sverige. Här finns även en lista över återförsäljare av Dacia i Sverige. Dacia Pickup (eller Logan Pickup) är den ultimata bilen för företagaren. Pris: drygt 75 000 kronor exklusive moms. För samma pris kan man även köpa en Logan Van, som är en täckt modell av pickupen. Den dyraste bilen bland Dacias modeller är Dacia Duster – en modern stadsbil fullt jämförbar med de sämsta koreanerna. Huruvida det sistnämnda ska tolkas som en komplimang eller inte får du själv avgöra.

Sponsrade länkar