Sponsrade länkar

Begagnade bilar i Tyskland

Utbudet av begagnade bilar i Tyskland är enormt. Trots att priserna inte är märkbart lägre än i Sverige, är landet en guldgruva för den som letar efter udda bilmodeller.

Begagnade bilar i Tyskland
Begagnatköp i Tyskland är förbundna med viss byråkrati. Se t.ex. till att upprätta ett köpebrev.

Sponsrade länkar

Idag är köerna till registreringsbesiktningarna för tyskimporterade bilar betydligt kortare än tidigare. Importen har minskat i kölvattnet av att priserna jämnat ut sig mellan länderna. Totalpriset för en tyskimporterad bil kan till och med bli högre än för motsvarande svensksålda modell – förutsatt att man räknar in kostnaderna för besiktning, ursprungskontroll och transport till Sverige. Trots detta väljer många att köpa begagnade bilar i Tyskland. Fördelarna med att köpa bil i Tyskland kan sammanfattas i det följande:

  • Utbudet av begagnade bilar är betydligt större i Tyskland än i Sverige. Den som är ute efter en specifik bilmodell, ett udda motoralternativ eller en ovanlig färg har större chans att hitta rätt bil i Tyskland.
  • Tyska bilar är i regel handtvättade, servade på märkesverkstad och körda på bra, osaltade vägar.

Var leta begagnade bilar i Tyskland?

De två största begagnatsajterna i Tyskland är Mobile.de och Autoscout24.de. På auktionssajten Ebay.de finns också många bilar till salu. Priserna anges alltid i Euro – ibland med förkortningen VB (Verhandlungsbasis) efter priset; det innebär att försäljaren kan tänka sig att gå ner i pris. Se alltid till att bilen är besiktigad och skattad (markeras med beteckningen TÜV/AU samt efterföljande giltighetsdatum). Det största utbudet av begagnade bilar finns i de stora industriregionerna; Ruhrområdet, Bayern och Baden-Württemberg. I det forna DDR är utbudet sämre.

Miltalet registreras inte centralt

En påtaglig nackdel med att handla begagnade bilar i Tyskland är att bilarnas miltal inte registreras centralt i samband den årliga besiktningen. I teorin är det därför enklare att manipulera mätarställningen i Tyskland än i Sverige.

Sponsrade länkar