Sponsrade länkar

Bilauktioner

Att handla via bilauktioner är förknippat med vissa risker. Du som funderar på att handla bil via auktion bör därför göra en del efterforskningar om bilen på egen hand.

Bil på auktion
Den som gärna tar risker – och kan tänka sig att köpa grisen i säcken – kan ha glädje av att pröva lyckan på bilauktioner.

Sponsrade länkar

Fler och fler vågar köpa begagnade bilar via bilauktioner. Kända aktörer som KVD, DAB och Netbil har flera gånger berättat om ökade försäljningssiffror. Trots att buden är bindande – och budgivningen sker helt utifrån bilder på nätet – ökar försäljningen av begagnade bilar via auktionssidor. Priserna är i många fall upp till 30 procent lägre än på den privata marknaden; en skillnad som gör att många köpare är beredda att ta en stor risk för att i bästa fall komma över en bra bil till ett förmånligt pris.

Var beredd på dolda fel

Auktioner är bekväma för säljaren; man slipper kontakten med spekulanter och kan räkna med att få sålt bilen. Som köpare får man i regel bilen till ett lågt pris, men man kan å andra sidan inte undersöka bilens historik på egen hand. Förutsatt att man känner till registreringsnumret kan man ringa Bilprovningen för att ta reda på mätarställningen och eventuella anmärkningar. Transportstyrelsen kan bistå med information om antalet ägare och nuvarande ägare. Ta även kontakt med nuvarande ägare för att ställa frågor om bilens skick – men räkna inte med att få ut sanningsenlig information. Ägaren är ju högst medveten om att bilen ska auktioneras ut – och att du antagligen inte har möjlighet att undersöka den närmare.

Kronofogdens bilauktion – ett alternativ

Kronofogden auktionerar av tradition ut bilar från privatpersoner som blivit föremål för utmätning. En fördel med dessa bilar är att privatpersonerna inte själva valt att auktionera ut bilarna på grund av brister – i många fall är brister den främsta anledningen till att bilar auktioneras bilar ut. En ytterligare fördel med Kronofogdens auktioner är att antalet deltagare i budgivningar oftast är lågt – dessa auktioner är nämligen inte särskilt kända bland allmänheten.

Sponsrade länkar