Sponsrade länkar

Bilfinansiering

Den som inte kan finansiera sin bil kontant bör välja ett lån för vilket bilen fungerar som säkerhet. Tänk dock på att långivare inte godtar gamla och billiga bilar.

Förhandlingar om billån
Försök finansiera bilen med ett hypotekslån, för vilket bilen fungerar som säkerhet.

Sponsrade länkar

Den som köper begagnad bil via bilhandlare kan vanligtvis finansiera bilköpet med en avbetalningsplan från handlaren. I sådana fall gäller vanligen att bilen fungerar som säkerhet för lånet. Tänk dock på att bilhandlare inte godtar alla bilar som säkerhet – särskilt inte bilar som är äldre än sju år. Detta trots att bilhandlaren själv säljer bilen ifråga. I så fall bör du även undersöka bankernas erbjudanden om bilfinansiering. Somliga banker är mer generösa än bilhandlare, särskilt om du redan är kund i banken och har en sund privatekonomi i botten. Tänk dock på att amorteringstiden har betydelse för huruvida långivaren godtar bilen som säkerhet för lånet. Ju kortare amorteringstid, desto större är möjligheterna.

Finansiera bil med blancolån

Den som köper en riktigt billig bil (vanligtvis en bil för mindre än 20 000 kr) kan inte – annat än i undantagsfall – räkna med att banker eller andra långivare ställer upp med hypotekslån. Du som ändå måste låna pengar måste således finansiera ditt bilköp med blancolån. För dig som saknar betalningsanmärkning är alternativen på kreditmarknaden flerfaldiga. Däremot begränsas marknaden avsevärt om du dragit på dig en betalningsanmärkning under de senaste tre åren. I skrivande stund erbjuder Bluestep och Freedom Finance blancolån även för personer med betalningsanmärkning(ar). Den som har obetalda skulder hos Kronofogden kan däremot räkna med avslag på alla lån.

Bilfinansiering kontant

Det absolut bästa sättet att finansiera bilköpet är naturligtvis att betala bilen kontant. Den som är händig bör uteslutande köpa billiga bilar kontant. Reservdelar till vanliga märken är mycket billiga, såvida man inte ställer krav på originaldelar. Den som däremot inte är händig gör klokast i att köpa en dyrare bil på avbetalning för att på så sätt försäkra sig mot oväntade reparationer.

Sponsrade länkar