Sponsrade länkar

Biltips

Välj rätt motor, försäkring och ålder på din begbil. Prioritera om möjligt säkra begagnatbilar med nybilsgaranti kvar.

Begagnad, bränslesnål bil
Välj en bil med litet motoralternativ, gärna av hybridvariant om du kör mycket.

Sponsrade länkar

Många väljer bil utifrån fordonets ägandekostnader; något som i motorpressen brukar framhållas som ett viktigt biltips. För att räkna ut ägandekostnader måste bilens värdeminskning betraktas i förhållande till förmodade reparationskostnader. För slitstarka bilmärken som Volkswagen, Volvo och Audi uppkommer de värsta reparationskostnaderna efter ca tio år, förutsatt att bilen rullat i normal omfattning – ca 1500 mil per år. Den som köper en sådan bil med tre-fyra år på nacken slipper alltså den värsta värdeminskningen och de dyraste reparationerna, samtidigt som bilen har mycket kvar att ge.

Bränslekostnader och försäkrin spelar roll

Ett långsiktigt biltips är att prioritera små motorer. Små motorer är mest ekonomiska, förutsatt att de inte varvas i motorvägsfart. Dessutom är det billigare att byta olja på bilar med små motorer. Service- och reparationskostnaderna är också lägre hos bilar med mindre motorer. Tänk även på att välja rätt försäkring:

  • Teckna endast en trafikförsäkring till äldre bilar, förutsatt att du är en van chaufför som sällan förorsakar olyckor.
  • Undvik att vara överförsäkrad. Hos nyare bilar omfattar den vagnskadegarantin delar av en traditionell helförsäkring.

Ta även del av Folksams och EuroNCAP:s olycksstatistik över olika märken. Undvik att välja de allra sämsta bilarna. Tänk dock på att en större bil alltid är säkrare än en småbil – oavsett om småbilen fått fem stjärnor i säkerhetsbetyg. Den som köper en nyare begbil bör helst köpa en bil som har nybilsgaranti kvar. Längden på nybilsgarantierna har ökat under senare år – inte minst tack vare Kia, som satt igång garantikriget genom att erbjuda sju års nybilsgaranti.

Sponsrade länkar