Sponsrade länkar

Bilvård

Bilvård inrymmer rengöring, vaxning och dammsugning – med andra ord åtgärder som ska förfina bilens estetik snarare än att göra bilen mer körsäker.

Bilvård
Bilvård inrymmer både tvättning och vaxning.

Sponsrade länkar

Bilvård är främst en beteckning för underhåll, vars syfte har en positiv inverkan på bilens estetiska uttryck. Däribland vaxning, lackskydd, rostbehandling avfettning av asfaltpartiklar och inte minst – all form av städning och rengöring. Butiker som Biltema, ÖB och Mekonomen har t.ex. mängder av billiga bilvårdsprodukter.

Flytande gräns mellan vård och service

I många länder inkluderar en service även det som i Sverige kallas bilvård. Inte minst i USA är det vanligt att lämna in bilen för rengöring och oljebyte på samma gång. I Sverige omfattar begreppet service vanligen byte av bränsle- och kupéfilter, bromsvätska, olja, och avgassystem mm. Bilvården har således bara sekundärt koppling till bilens väg- och trafiksäkerhet. Räkna därför inte med att få bilen städad när du lämnar in den för service; det som ingår i den återkommande servicen framgår av bilens servicehäfte.

Lätt vårda bilen själv

I Sverige är vi internationellt sett duktiga på att vårda våra bilar på egen hand. Marknaden för bilvård är förhållandevis liten; vi gillar att tvätta och dammsuga våra bilar hemma. I både USA och Tyskland – två länder där bilen är en viktig statussymbol – är marknaden för bilvård betydligt större. Att tvätta, damsuga – ja, till och med att lägga på ett vaxskydd – är dock lätt gjort på egen hand. Nätet bidrar med råd och tips ifall du är nybörjare.

Sponsrade länkar