Sponsrade länkar

Husbilar

Husbilar är dyra i inköp, varför du som har ett nyvunnet intresse för husbilssemestrar i första hand bör hyra husbil. Räkna med en veckohyra på runt 10 000 kr.

Amerikansk husbil
Husbilar tillverkade för den amerikanska marknaden är i regel betydligt större än europeiska dito.

Sponsrade länkar

Husbilar är byggda för att kunna bebos året runt, förutsatt att de kan anslutas till elnätet. Till den grundläggande inredningen hör sängar, dusch, köksutrustning och toalett. I Sverige köper vi i första hand tyska husbilsmärken såsom Knaus, Hymer och Hobby. På senare tid har även slovenska Adria fått fotfäste bland svenska köpare. På begagnatmarknaden dominerar däremot de tyska märkena; många svenska husbilsköpare väljer dessutom att åka till Tyskland för att köpa en begagnad husbil. Här är priserna något lägre och utbudet betydligt större än hemma. Mobile.de och Autoscout24.de är populära bilsidor där man även kan leta bland husbilar.

Registrerad som lastbil eller personbil

Europeisk husbil
Klassisk husbil med sovalkov – denna modell är tillverkad för den europeiska marknaden.

Husbilens totalvikt avgör om den ska registreras som lastbil eller personbil. Husbilar med en totalvikt under 3.5 ton kan registreras som personbilar och får då framföras med B-körkort. De husbilar som däremot är registrerade som lastbilar måste framföras med C-kort och följa de vilotider som gäller för lastbilar i övrigt.

Hyra husbil

En splitterny husbil kostar som lägst 500 000 kr; därför bör den som vill prova på en husbilssemester hyra husbil under någon vecka. Räkna med en veckohyra på ca 10 000 kr – som varierar något beroende på säsong. Hyrhusbil.net och hyrhusbil.se är bra, rikstäckande uthyrningssidor för husbilar. Du som vill hyra husbil billigare kan förslagsvis hyra en begagnad husbil för halva veckopriset.

Sponsrade länkar