Sponsrade länkar

Italienska bilar

Italienska bilar har ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige. Redan i Danmark är de vanligare – och uppfattas som bra bruksbilar.

Gammal Fiat 500
Italienska bilar är charmiga, men uppskattas föga i landet lagom. Bilden föreställer en gammal Fiat 500 på en gata i centrala Rom.

Sponsrade länkar

Italien är knappast lagom – inte heller på bilfronten. Den typiske svensken upplever italienska bilmärken som antingen på tok för dyra – eller för billiga. Märken som Fiat, Lancia och Alfa Romeo har ett mycket skamfilat rykte på den svenska begagnatmarknaden, medan motsatsen gäller för Ferrari, Lamborghini och Maserati. Den senare gruppen tillhör emellertid ett sådant prestigesegment att dessa bilar enbart återfinns i landets rikaste kvarter. Därför har Fiat och Alfa Romeo – i synnerhet Fiat – dikterat den normativa uppfattningen om Italiens bilindustri.

Fiat – oförtjänt dåligt rykte i Sverige

Man kan emellanåt fråga sig om även den svenska motorpressen drabbats av en politisk korrekthet, som yttrar sig genom att de bilar som inte uppfyller familjebilsnormen diskrimineras systematiskt. I Sverige propagerar motorpressen för stora bilar, samtidigt som politikerna vurmar för miljöbilar. Och på något sätt går dessa paradoxala uppfattningar ihop såtillvida att de riktigt miljövänliga bilarna – däribland många av Fiats modeller – inte lyckas få samma marknadsandelar som i övriga Europa. Trots att Fiats modeller är billiga att äga, tack vare billiga service- och reservdelspriser, framhävs märkets förträfflighet alltför sällan. Att bilmärket tilldelats utmärkelsen ”Årets bil” gång efter annan borde indikera att märket är innovativt och fokuserar på att tillverka bilar som ligger i tiden.

Spännande design

Italienska bilar är väl framme vad gäller design – många av de stora designhusen inom världens bilindustrier ligger de facto just i Italien. Samtliga italienska bilmärken erbjuder spännande design – i förhållande till sin prisklass.

Sponsrade länkar