Sponsrade länkar

Lätt lastbil

Alla bilar med en totalvikt som överstiger 3500 kg betraktas som lätta lastbilar – oavsett fordonstyp.

Transportbil Ford
En Transportbil från t.ex. Ford har vanligen en tjänstevikt på ca 2000 kg. Det innebär att den kan lastas med ytterligare 1500 kg – och fortfarande köras med B-kort.

Sponsrade länkar

En lätt lastbil är en lastbil, paketbil eller skåpbil med en totalvikt som inte överskrider 3.5 ton. Lätta lastbilar får framföras med B-körkort i enlighet med gällande hastighetsbegränsningar. Som förare gör du dig emellertid skyldig till brott om totalvikten uppgår till mer än 3500 kg. Detta är lätt hänt, eftersom lastutrymmena i lätta lastbilar är väl tilltagna. Du som misstänker att du gör dig skyldig till olovlig körning bör granska bilens tjänstevikt (vikten av förare, olja, bränsle mm) och försöka uppskatta lastens ungefärliga vikt. Tjänstevikten hos många transportfordon – t.ex. VW Transporter och Ford Transit ligger strax under 2000 kg. Det innebär att dessa bilar kan lastas med 1500 kg och fortfarande köras med vanligt B-kort.

Begagnade lätta lastbilar

Värdeminskningen hos begagnade lätta lastbilar beror på samma faktorer som hos övriga begagnade bilar. Vanliga köp- och säljmarknader för lätta lastbilar är Blocket och Mascus. Dessutom kan man ringa runt till hyrbilsföretag och bensinmackar för att fråga om de vill bli av med någon befintlig hyrbil. Den som letar försäkring till en lätt lastbil hittar erbjudanden hos i stort sett alla försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar.

Lätt lastbil – ingen fordonstyp

Det är viktigt att poängtera att en lätt lastbil inte är en beteckning för en fordonstyp, utan enbart hänför sig till ett fordons totalvikt. En vanlig personbil, som överbelastats tillräckligt mycket, är således en lätt lastbil i lagens mening. Den som vill hyra en lätt lastbil är vanligen ute efter någon form av transportfordon med täckt lastutrymme samt plats för förare och passagerare. Statoils bemannade stationer tillhandahåller vanligen en eller flera hyrbilar av denna fordonstyp.

Sponsrade länkar