Sponsrade länkar

Leasa bil privat

Att leasa bil privat kan löna sig – förutsatt att din livsstil går ut på att byta bil ofta – och ifall du föredrar att köra runt i riktigt dyra bilar.

Leasad familjebil
Den som ofta byter bil kan vinna på att leasa bilen istället för att köpa en ny – särskilt i fråga om större bilmodeller.

Sponsrade länkar

Den som väljer att leasa bil gör det mot en fast månadskostnad under en överenskommen avtalstid, exempelvis 36 månader. Därefter kan man välja mellan att lösa ut bilen för det restvärde som leasingbolaget fastställt i samband med att avtalet ingicks, alternativt returnera bilen till bolaget. Leasing är således inte synonymt med långtidshyra, då man faktiskt kan köpa loss bilen efter avtalstidens slut. Tänk dock på att det så kallade restvärdet alltid är betydligt högre än bilens faktiska värde. I dag leasas majoriteten av bilarna av olika företag för löntagarnas räkning. Det går även att leasa bilar privat, även om inte alla leasingföretag godkänner privatleasing.

Leasa bil privat – tips och råd

Det första du bör fråga dig innan du bestämmer dig för privatleasing är huruvida leasing är billigare än att själv äga bilen från början. Du som t.ex. köper en ny bil för 300 000 kr vart tredje år, kan i bästa fall sälja den för halva nybilspriset efter treårsperioden. För att leasingen ska bli lönsam, får den totala kostnaden för den leasade bilen (exklusive drivmedel) inte överskrida 150 000 kr (förutsatt att det rör sig om en bil i prisklassen 300 000 kr). Det motsvarar en månadskostnad på ca 4100 kr. I regel lönar det sig inte att köpa ut bilen för restvärdet, utan istället att teckna ett nytt leasingkontrakt på en ny bil. Tänk också på följande:

  • Vad ingår i månadskostnaden? Service, däckbyten mm?
  • Hyran för en leasad bil är inte avdragsgill i deklarationen. Det är däremot räntor på en bil som köpts på kredit. Jämför således månadskostnaden för leasingen med räntorna – efter avdrag. I regel är det faktiskt betydligt dyrare att leasa bilen än att köpa en ny bil på avbetalning.
  • Den som leasar en bil får inte alltid köra obegränsat antal mil. Lusläs ditt leasingkontrakt för att ta reda på vad som gäller.
  • Extrautrustade bilar är dyrare att leasa än bilar i grundutförande.
  • Fråga dig också om månadskostnaden för leasing inrymmer bilskatt och bilförsäkring.

Den som funderar på att leasa en riktigt billig bil förlorar i regel allra mest. Billiga bilar i prisklassen 100 000 kr kostar i snitt ett par tusen kronor i månaden att leasa. Efter 36 månader har man alltså betalat 72 000 kr, förutsatt att bilen leasas för 2000 kronor i månaden. Restvärdet på denna typ av bilar brukar dock ligga en bra bit över 50 000 kronor efter tre års leasing. Vinsten i detta fall går alltså oavkortat till leasingföretaget, oavsett om du returnerar bilen eller köper den för det överenskomna restvärdet.

Sponsrade länkar