Sponsrade länkar

Lyxbilar

Den som vill investera i en lyxbil bör köpa en ovanlig modell av Rolls-Royce eller Bentley – gärna veteranklassad. Lyxbilar som BMW 7-serien eller Audi A8 är däremot billiga som begagnade.

Lyxbil
Lyxbil av japanskt fabrikat.

Sponsrade länkar

En lyxbil är ett begrepp som knappast går att beskriva objektivt. Men helt klart är att bilar som i vardagligt tal benämns lyxbilar går att dela in i segment. Lyxbilar som Audi A8, Jaguar XJ och BMW 7-serien hör exempelvis till de största modellerna hos bilverkare, som även tillverkar vanliga personbilar. Därutöver förknippas samtliga bilmodeller av vissa märken, per automatik, med lyxbilar. Här ingår Maybach, Bentley och Rolls-Royce, vars totala modellutbud kan definieras som lyxbilar. I korthet kan man säga att alla lyxbilar omfattas av följande generella karakteristika:

  • Bilen är större än en vanlig sedan.
  • Motorn är kraftfull och välisolerad.
  • Fjädringen är mjuk och utrymmena väl tilltagna.
  • Utrustningsnivån är hög och inredningen är påkostad med detaljer i ädelträ och läder.

Begagnade lyxbilar

Antalet begagnade lyxbilar till salu är högst varierande. Somliga modeller från Bentley och Rolls-Royce är ovanliga såtillvida att de knappast upplever någon värdeminskning. Lyxbilar från vanliga biltillverkare (t.ex. BMW och Audi) är vanligen de som sjunker mest i värde. Den som vill ha så mycket bil för pengarna som möjligt bör kika på en tio år gammal BMW 750, Audi A8 eller Mercedes S-klass. Priserna på dessa bilar brukar korrelera förvånansvärt väl med bensinprisets variationer; när bensinen är dyr är bilarna billiga – och tvärt om.

Sponsrade länkar