Sponsrade länkar

Registreringsnummer

Dubbelkolla alltid bilens registreringsnummer med uppgifterna i vägtrafikregistret. Detta register administreras numera av Transportstyrelsen. Ägaruppgifter om privatägda fordon erhålls enbart via fax och SMS.

Tysk registreringsskylt
I en rad övriga EU-länder indikerar begynnelsebokstäverna i registreringsnumret var bilen finns registrerad. Denna tyska skylt härrör från staden Hannover.

Sponsrade länkar

Den som köper en begagnad bil bör alltid kolla upp bilens registreringsnummer för att försäkra sig om att säljare och ägare är samma person. I annat fall kan ägaren kräva tillbaka bilen – och pengarna som du betalat till en tredje part kommer sannolikt inte tillbaka.

Tjänsten Vägverket registreringsnummer nu hos Transportstyrelsen

Numera är det Transportstyrelsen som ansvarar för den tidigare tjänsten ”Vägverket registreringsnummer – vem äger fordonet?”. Uppgifter om fordon som ägs av juridiska personer (företag och organisationer) finns tillgängliga via en kostnadsfri e-tjänst hos Transportstyrelsen. Ägaruppgifter om bilar som ägs av privatpersoner får däremot inte publiceras på nätet, enligt personuppgiftslagen (1998:204). Istället kan du få dessa uppgifter genom att skicka registreringsnumret i ett SMS till 72503. Du som däremot enbart är intresserad av fordonsuppgifter såsom fordonsår (tidigare årsmodell), datum för första ibruktagande, kilowatt, tjänstevikt, motoreffekt och däckdimension kan få dessa genom att knappa in valfritt registreringsnummer i Transportstyrelsens e-tjänst för fordonsuppgifter.

Vägverket nedlagt i sin helhet

Efter att Transportstyrelsen tagit över Vägverkets fordonstjänster, har den nya myndigheten Trafikverket i sin tur tagit över övriga tjänster som tidigare administrerades av Vägverket. Vägverkets hemsida, liksom myndigheten i övrigt, (vv.se) är i skrivande stund helt nedlagd. Besök istället Trafikverkets webbplats (trafikverket.se). Denna myndighet är en sammanslagning av de tidigare myndigheterna Banverket och Vägverket.

Sponsrade länkar