Sponsrade länkar

Registreringsskyltar

Svenska registreringsskyltar utfärdas av Transportstyrelsen. I skrivande stund kostar de 80 kronor styck, oavsett storlek. Dagens registreringsskyltar behöver inte förses med kontrollmärke.

EU-skyltar
EU-märkningen på registreringsskyltar är standardiserad inom hela unionen. Bilden visar den tyska EU-symbolen.

Sponsrade länkar

Svenska registreringsskyltar är centraliserade och som fordonsägare behöver man således inte omregistrera bilen varje gång man flyttar utanför en viss region. I de flesta länder utanför Norden framgår bilägarens bostadsort av registreringsskylten. Registreringsskyltar behöver idag inte vara utrustade med något kontrollmärke. Däremot måste de förses med EU-symbol ifall bilen framförs i utlandet. Som alternativ till EU-symbolen fungerar ett vanligt nationalitetsmärke; ett alternativ för den som har kvar de äldre skyltarna utan EU-märkning.

Registreringsskyltar – priser och leveranstid

Priset för en registreringsskylt är i skrivande stund 80 kronor, oavsett om du har ordinär skyltstorlek eller skyltar med särskilda yttermått. Priset för personliga skyltar är däremot 6000 kronor per tioårsperiod. Personliga extraskyltar kan däremot beställas för 80 kr. Du kan välja skyltar med eller utan EU-symbol, utan någon prisskillnad. Beställning görs på Transportstyrelsens hemsida och leveranstiden är maximalt tre arbetsdagar. Skyltarna skickas sedan till den adress som fordonsägaren har i Transportstyrelsens vägtrafikregister.

Skylten har datum för utfärdande

Datum för registreringsskyltens utfärdande finns inristat högst upp i skyltens högra hörn; något som kan vara av intresse vid köp av begagnatbilar. Ifall registreringsskylten är nyare än själva bilen finns skäl att anta att bilen har en reparerad krockskada. Hos alla importerade bilar är skyltarna – av naturliga skäl – nyare än själva bilen.

Sponsrade länkar