Sponsrade länkar

Sälja bil till bilhandlare

Att sälja sin begagnade bil till en bilhandlare innebär en förlustaffär utöver det vanliga. Du som har en dyrare begagnad bil – sälj istället bilen för kunds räkning via en bilfirma.

Bilhandlare
Att sälja bilen till bilhandlare innebär en förlust på ca 20 procent av bilens värde.

Sponsrade länkar

Den som vill sälja sin begagnade bil snabbt och smidigt kan försöka sälja bilen till en bilhandlare. Du vinner enbart tid på affären, medan bilhandlaren gör en rejäl ekonomisk vinst i samband med att bilen säljs. Räkna med att bilhandlaren kommer att försöka trissa ner priset med argumentet att bilen måste åtgärdas på ett flertal punkter för att han ska kunna lämna tre månaders begagnatgaranti. Denna typ av argumentation bör tas med en nypa salt, då bilhandlaren alltid kan vägra att ta emot bilen ifall bristerna är alltför påtagliga; något du gärna får påpeka.

Sälja bil via kunduppdrag

Du som varken vill sälja bilen till bilfirma, eller sälja den privat i egen regi, kan sälja din bil via kunduppdrag. Detta innebär i korthet att en bilfirma agerar mellanhand – ungefär som en fastighetsmäklare – och får ett fast belopp när bilen väl blir såld. I genomsnitt tar bilförmedlarna ca 10 000 kr för att sälja bilen för kunds räkning, vilket t.ex. är mindre än en bilhandlares vinst på dyrare begagnatbilar i prisklassen 100 000 kronor.

Räkna med skambud från bilhandlare

En bilhandlare erbjuder sällan ett bra pris för en bil som inte fungerar som inbytesbil. Sannolikt förlorar du mindre på att sälja bilen via en bilmäklare av typen som nämns ovan än att sälja bilen till en bilhandlare. Börja därför med att jämföra avgifter hos bilfirmor som säljer fordon för kunds räkning.

Sponsrade länkar