Sponsrade länkar

Snygga bilar

Snygga bilar bör vara både futuristiska när de presenteras och tidlösa efter några år. En bildesigners största utmaning ligger således i att förutspå designtrendernas svängningar.

Snygg cabriolet
Cabbar är snygga under lång tid – tack vare sin sportighet. Här en amerikansk 1990-tals cabriolet.

Sponsrade länkar

Trots att det är oerhört subjektivt att definiera vad som är snyggt hos bilar, följer här ett tafatt försök. Många bilar upplevs som snygga till en början, men tappar sin glans efter några år. Konsten att designa en bil går därför ut på att skapa en kaross som är både modern när den presenteras och tidlös i sin design. Många bildesigners försöker hitta en medelväg, vilket ofta resulterar i en tråkig modell som visserligen håller sig modern (exempelvis den Astramodell som presenterades 1998) – alternativt i en nymodig kaross som inledningsvis upplevs som futuristiskt ohämmad, för att sedan bli avdankad och omodern inom ett par år (exempelvis den modell av Ford Scorpio som lanserades 1994).

Snygga bilar och lyckade modeller

En av de mest lyckade bilarna torde dock vara den modell av Audi A6 som lanserades 1997. Modellen var strömlinjeformad och futuristisk – och håller i sig än idag med tanke på att dagens modeller av Audi A4 och A6 enbart är lätt modifierade jämfört med denna ursprungsmodell. Den variant av Audi A6 som presenterades 1997 upplevs idag som modernare än den första modellserien av S80, som kom ut 1999 – med andra ord två år senare. Övriga modeller som lyckats bra med att balansera mellan tidlös och futuristisk design är Peugeot 206, Fiat Punto (den modell som kom ut 1993 var futuristisk såtillvida att den tilldelades utmärkelsen Årets bil 1995). Detsamma gäller Fiat Bravo/Brava som kom ut 1995 (även dessa prisbelönta med utmärkelsen ”Årets bil”), liksom den nyaste versionen av Ford Fiesta.

Tidlös eller snygg – en märkesfråga

En bilmodell, vars varumärke är tillräckligt starkt kan med fördel satsa på tidlös snarare än utmanande design. Volkswagens bilar är exempelvis tidlösa, men knappast futuristiska. Varumärket är emellertid etablerat såtillvida att man skulle förlora på en alltför utmanande design. Utmanande design är däremot ett bra trick för nya bilmärken som vill dra till sig uppmärksamhet från potentiella kunder. Alla minns vi väl Daewoo Matiz – den lilla småbilen som designats i italiensk regi – liksom indiska Tata Nano, vars design gav upphov till flera uppslag i media fullt jämförbart med gratisreklam.

Sponsrade länkar