Sponsrade länkar

Transportbilar

Transportbilar är egentligen ett svårfattligt begrepp, men vanligen avser det lätta transportbilar – t.ex. skåpbilar – som får framföras med B-körkort.

Transportbil Mercedes Vito
Transportbilar av denna typ får framföras med B-körkort. Bilden föreställer en Mercedes Vito.

Sponsrade länkar

I folkmun avser beteckningen transportbil alla så kallade lätta transportfordon, däribland skåpbilar och paketbilar, som får framföras med B-körkort. Totalvikten på dessa fordon får därmed inte överskrida 3.5 ton. Skillnaden mellan skåpbilar och paketbilar är att paketbilarna har mindre lastutrymme, men å andra sidan kan de ha plats för fem personer.

Dra av momsen vid köp av transportbil

Den företagare som köper en transportbil kan dra av momsen utan att inköpet sticker i ögonen hos Skattemyndigheten. Annat är det däremot med vanliga personbilar, som köps i ett företags regi. Här är Skatteverkets momskontroller desto hårdare. Ett alternativ är naturligtvis att köpa en begagnad transportbil, eller att leasa transportbilen. Du som köper ett begagnat transportfordon bör försäkra dig om att bilen verkligen är registrerad som lätt lastbil; något som framgår av registreringsbeviset. En nackdel med att köpa begagnade transportfordon är naturligtvis att momsen i så fall inte är avdragsgill.

Transportbilar – olika märken

De mest populära transportbilarna på marknaden tillverkas av Renault, VW, Ford och Skoda. Det är också dessa transportbilar som står sig bäst på andrahandsmarknaden. En transportbil sjunker inte i värde snabbare än en personbil. Tänk dock på att miltalet hos transportbilar kan vara högt, i synnerhet om bilen använts dagligen. Sådana transportbilar tenderar också att vara slitna, men företagsbilar brukar å andra sidan vara välservade.

Sponsrade länkar