Sponsrade länkar

Veteranbilar

Den som vill investera i äldre bilar bör köpa en bil som ännu inte fått klassikerstatus. Saab 99, Ford Granada och Mercedes 230 är bilar som garanterat kommer att gå upp i pris inom några år.

Veteranbil interiör
Instrumentpanel i välvårdad veteranbil.

Sponsrade länkar

Veteranbilar är i Transportstyrelsens ögon bilar av årsmodell 1950 eller äldre. Dessa behöver inte kontrollbesiktigas. Vidare är alla fordon äldre än 30 år – som inte används i yrkesmässig trafik – befriade från skatt. Notera dock att en bil som är 30 år inte är en veteranbil, trots skattebefrielsen. För att få klassas som en veteranbil bör fordonet:

  • Vara i originalskick, eller upprustad till originalskick i efterhand.
  • Ha ett lågt miltal (krävs ofta för att få teckna entusiastförsäkring).
  • Gärna – men inte nödvändigtvis – varit med i en veteranbilklubb.

Billiga veteranbilar

Den som är ute efter en bil som investeringsobjekt bör köpa en billig bil, som inom en snar framtid får status som veteranbil. Den som är ute efter en tysk veteranbil bör känna till att Volkswagens klassiska ”Bubbla” i skrivande stund går att hitta förhållandevis billigt, under 20 000 kr för ett hyfsat exemplar från mitten av 1970-talet. Detsamma gäller Mercedes 230 från 1970-talet; då var Mercedes fortfarande något extra både vad gäller status och kvalitet.

Billigt värre kan man kanske säga om amerikanska veteranbilar som tillverkats i Tyskland och ännu inte fått klassikerstatus i Sverige – däribland Ford Taunus, Granada och äldre modeller av Escort. Opel Rekord har sedan länge kultstatus, vilket inte bådar gott för prissättningen.

Svenska veteranbilar – gott om reservdelar

Den som väljer att köpa en svensk veteranbil kan alltid välja Saab 99, Saab 96 eller Volvo Amazon. Utbudet av reservdelar till dessa modeller tycks aldrig sina. Tänk dock på att Saabar från sent 1970-tal ibland är turboförsedda, vilket kan ställa till det ifall turbomekanismen havererar. Den som vill fynda veteranbilar online har god behållning av Veteranbörsen (veteranborsen.com) samt annonserna i Teknikens Värld och Vi Bilägare.

Sponsrade länkar