Sponsrade länkar

Begagnade bilar privat

Begagnade bilar som köps privat tillhör de i särklass mest riskfyllda bilköpen. Ta dig därför tid att sålla bort de värsta rishögarna – kontrollera t.ex. de punkter vi föreslår nedan.

Begagnad bil privat
Att köpa begagnade bilar privat är billigt - men riskabelt.

Sponsrade länkar

Rent statistiskt är det farligaste begagnatköpet en billig, begagnad bil som köps av en privatperson. Vid privatköp finns inga garantier som går in och täcker dolda brister som påträffas efter köpet. Inte heller har säljaren något som helst ansvar – i praktiken. Därför bör du som köpare göra ditt bästa för att sovra bland bilarna. Följ exempelvis följande checklista för privatköp:

  • Undersök ifall bilen har fusklagade rostskador på trösklar och karosseri med hjälp av en magnet. Magneten biter nämligen bara på stål. Alltför rostiga trösklar kan leda till en prick hos Bilprovningen, då trösklarna tillhör bilens bärande delar.
  • Se efter om det finns rostangrepp på innergolvet – i så fall finns det risk att bilen läcker in vatten.
  • Kolla mönsterdjupet hos alla däck. Tänk på att kravet på 1.6 millimeter även gäller reservdäcket.
  • Kolla även om däcken är snett slitna. Det kan tyda på glapp i styrleden.
  • Kolla sätenas kvalitet under eventuell överdragsklädsel, samt spana efter hål på instrumentbrädan.
  • Undersök ifall motorrummet är oljigt eller smutsigt på annat sätt. Försök även – i möjligaste mån – undersöka om kylarslangen läcker.
  • Kontrollera färgen på oljan. Ser det grått ut? Var på din vakt!

Tänk också på att en bil som inte tagits väl omhand på insidan också kan ha andra, betydligt allvarligare, brister. En kliniskt ren bil bör också framkalla varningsklockornas klang. Ifall bilen är helt ren – försök kolla slitage på pedaler, ratt, förarsäte och växelspak. Motsvarar slitaget bilens miltal på ett ungefär?

Sponsrade länkar