Sponsrade länkar

Elbilar

Idag har biltillverkarna fattat intresse för elbilar, men fortfarande är de elbilar som finns på marknaden dyra och bäst lämpade för stadstrafik.

Elbil
En typisk elbil måste laddas i tio timmar innan den kan köras en sträcka på 20 mil.

Sponsrade länkar

Eldrivna bilar är lika gamla som bilar med förbränningsmotorer. Dock har förbränningsmotorn utvecklats i stor omfattning, medan elmotorn fortfarande är i sin linda. Först under senare år har biltillverkarna fattat intresse för elbilen. Inte minst är elhybriden en mycket populär biltyp, men även ett fåtal batteridrivna elbilar finns på marknaden i skrivande stund. De flesta batteridrivna elbilar används dock som golf- och parkbilar.

Elbilar på marknaden

De elbilar som idag finns på marknaden, och är utarbetade för att konkurera med bensin- och dieseldrivna bilar, är inte tillräckligt kraftfulla för att driva bilen någon längre sträcka. Elbilar som Fiat 500, Think City och Mitsubishi i-MiEV klarar visserligen att köra uppemot 20 mil på en laddning, men bilarnas lithiumbatterier tar å andra sida tio timmar att ladda till full nivå – för den som inte kan nöja sig med en snabbladdning på någon timme. Andra nackdelar med de elbilar som finns till salu idag är följande:

  • Elbilarnas batterier klarar inte av temperaturväxlingar lika bra som bilar med förbränningsmotorer.
  • Inköpspriset på små elbilar är lika högt som på större lyxbilar. Fiat 500 kostar t.ex. från 400 000 kronor. Den billigaste elbilen – Think City – kan däremot köpas för en prislapp på måttliga 250 000 kronor.

Huruvida dessa elbilar kommer att stå sig på begagnatmarknaden är oklart. Ifall elbilarna utvecklas under kommande år, kommer dagens elbilar inte att ha något vidare andrahandsvärde. Snopet för den som lagt ut 400 000 kronor på en fabriksny elbil. Räkna också med att elbilarna efter några år måste genomgå ett kostsamt batteribyte.

Sponsrade länkar