Sponsrade länkar

Begagnade bilar Skoda

Skoda är ett bilmärke med hög kvalitet – fullt jämförbart med andra bilmärken inom Volkswagen-koncernen. Begagnade bilar från Skoda säljer bra och andrahandsvärdet är fortfarande lågt.

Skoda
Logotyp för varumärket Skoda

Sponsrade länkar

Skoda uppfattas idag som ett kvalitetsmärke. Sedan märkets inträde i Volkswagen-koncernen på 1990-talet, har dess rykte successivt förbättrats. Idag kan både kungligheter och statsministrar åka i modeller som Superb och Octavia; tillika flaggskeppen i Skodas modellprogram. Dessa bilar är eftertraktade på begagnatmarknaden, varför andrahandsvärdet är relativt högt.

Lång väg till dagens status

Många minns säkert den dagen då en gammal Skoda 120 välte i Trafikmagasinets undanmanövertest. Sedan dess har dock mycket hänt. Skoda Favorit var namnet på den första någorlunda moderna småbilen som lämnade bandet i Skodafabriken i tjeckiska Mladá Boleslav. Felicia var däremot den första Skodan som tillverkats i samarbete med Volkswagen. Trots att Felicia under de första åren utrustades med gamla Skodamotorer, lockade det låga priset och den förhållandevis höga kvaliteten många köpare. Därefter har modellprogrammet uppdaterats snabbt, efter att Skoda kunnat dra nytta av alla de färdiga delar, bottenplattor och motorer som redan fanns inom koncernen. Fortfarande saknas dock en mellanklassbil i samma storleksklass som Volkswagen Golf.

Andrahandsvärdet på väg upp

Trots att nybilspriserna mellan syskonmodellerna Fabia och Volkswagen Polo är väldigt lika, har Skoda Fabia ett betydligt lägre andrahandsvärde på begagnatmarknaden. Skillnaderna i kvalitet och komfort mellan Polo och Fabia är ytterst små, varför valet framstår som självklart. Tänk dock på att Fabia i grundutförande är utrustad med en 1.2-liters motor med tre cylindrar, medan Polon är fyrcylindrig med en cylindervolym på 1.4 liter. Andrahandsvärdet hos nya modeller som Roomster och Yeti kommer sannolikt att vara på nivå med Volkswagen.

Sponsrade länkar