Sponsrade länkar

Begagnade bilar Seat

En tysk bil med spanskt temperament. Så marknadsförde sig Seat under 2000-talets början – inte långt ifrån sanningen.

Seat
Logotyp för varumärket Seat

Sponsrade länkar

Seat är sedan många år medlem i Volkswagengruppen, vilket märks på många sätt. Inte bara dörrhandtag, golvmattor och växelspaksknoppar delas med Volkswagen, utan även motorer och bottenplattor. Instrumentpanelerna och karossernas design är sportigare än Volkswagen – men inte lika tidsenlig. Det omtalade spanska temperamentet återfinns åtminstone inte under motorhuven hos minstingen Seat Ibiza – och inte ens hos storasyskonet Leon. Seat är dock väsentligt roligare att köra än Volkswagen, men kvalitetsintrycket är inte lika gediget och interiörerna upplevs som mindre välstädade. Det är uppenbart att man prioriterat design framför funktionalitet.

Roliga modeller och bra servicenät

Seat är trots allt ett oförtjänt udda märke i Sverige. Modellserien är rolig och heltäckande – den sträcker sig alltifrån småbilen Ibiza till familjebilen Alhambra. Däremellan finner vi Leon, Altea och Exeo – den senare en stor sedan som påminner mycket om syskonbilarna Skoda Octavia och VW Passat. I Sverige kan bilarna dessutom servas på Volkswagens serviceverkstäder.

Balans mellan konkurrenterna

Inom Volkswagengruppen representerar Seat sportighet, Skoda förnuft och ekonomi, medan Volkswagen är gruppens huvudsakliga kvalitetsbärare. Eftersom varje bilmärke har sin egen givna palts i gruppen, är marknadsandelarna mellan bilarna relativt stabila. Och priserna hålls nere tack vare massproducerade komponenter. Välj således Seat om du tänker med hjärtat – och vill slippa oroa dig över eftertankens kranka blekhet.

Sponsrade länkar