Sponsrade länkar

Miljöbilar

Du som är ute efter en miljöbil har i dagsläget en handfull olika bränslealternativ att välja mellan. Alla har sina fördelar – och nackdelar.

Miljöbil
Elbilen är den mest miljövänliga bilen idag. Utsläppen är obefintliga.

Sponsrade länkar

Miljöbilar kan drivas med olika bränslen – alltifrån etanol till bensin och diesel – och vara olika stora. En lista på aktuella miljöbilar finns i skrivande stund på sidan miljobilar.se, där man som potentiell bilköpare kan söka miljöbilar i olika segment. Trots att den så kallade miljöbilspremien numera är slopad finns det många fördelar med att äga en miljöbil; gratis parkering i många storstäder, slopad trängselskatt och – inte minst – kraftigt minskad milkostnad vid pendling.

Miljöbilar och drivmedel

Bland de bilmodeller som i skrivande stund kvalificerar sig till utmärkelsen ”miljöbil” återfinns följande bränslealternativ:

  • Gasbilar – dessa är lika smidiga som bensindrivna bilar och kan i regel också köras med bensin. I Sverige finns ett stort antal tankställen med fordonsgas, medan utbudet av LPG (gasol) är desto sämre. En fullständig förteckning över gasstationer finns på Svenska Gasföreningens hemsida.
  • Etanolbilar – bilar som drivs med E85. En påtaglig nackdel med detta bränsle är att dagens E85 består av bensin till 15 procent. Etanol smörjer sämre än bensin, vilket gör att du måste serva etanolbilar oftare än bensinbilar.
  • Elhybrider – bilar som kombinerar vanliga förbränningsmotorer med elmotorer.
  • Elbilar – bilar som uteslutande drivs med hjälp av batterier och elmotorer. Nackdelen med dessa är kort körsträcka och lång uppladdningstid.

Många miljöbilar har vanliga förbränningsmotorer och drivs uteslutande med diesel eller bensin. Utsläppen får dock inte överskrida bestämda nivåer.

Sponsrade länkar