Sponsrade länkar

Byta bil

Hur ofta du ska byta bil beror dels på hur mycket du kör, dels på ditt behov av att glänsa i trafiken. Både gamla och nya bilar har sina fördelar.

Ny begagnad bil
Nybliven kvinnlig bilägare, som susar fram i sin nyköpta begagnade bil.

Sponsrade länkar

Det finns ingen generell regel för när man bör byta bil. Den som är händig tjänar på at äga en gammal bil med obefintlig värdeminskning och billiga reservdelar. Den mindre händige tjänar sannolikt mer på att köpa en något år gammal, mindre bil som byts ut efter varje tvåårsperiod.

Att tänka på för den som ska byta bil

För dig som står i begrepp att byta bil gäller däremot följande allmänna råd:

  • Värdeminskningen på riktigt gamla bilar är obefintlig. Bilar äldre än 30 år besiktigas vartannat år istället för på årsbasis – och veteranbilar är dessutom skattebefriade. Bra val för den händige, då många bilar med 30 år på nacken fortfarande duger som bruksbilar, trots hög bränsleförbrukning. Ett alternativ till veteranbilar är att köpa riktigt billiga bilar i prisklassen 10 000 kr. Värdeminskningen på dessa är så gott som obefintlig.
  • Reparationerna på en äldre bil kan däremot kosta betydligt mer än service på en nyare bil – ifall bilen måste repareras på verkstad.
  • Det kan ibland löna sig att byta ut sin befintliga bil just innan nästa modell kommer ut på marknaden.
  • Du som byter bil vart tredje år – satsa på att köpa ett utställningsexemplar för att pressa priset maximalt. Sälj sedan din gamla bil privat – undvik alltså att byta in den i samband med nybilsköpet.
  • Dina körvanor har inverkan på hur ofta och vilken bil du ska byta till. Den som kör 500 mil per år kan sannolikt behålla en ny bil länge, utan att den går sönder. Den som däremot kör 5000 mil om året bör byta desto oftare för att slippa dyra reparationer redan efter något år. För den som kör 500 mil om året utgör bilbränslet inte heller någon stor post i privatekonomin; motsatsen gäller däremot för den som kör 5000 mil per år, eller 2000 mil för den delen. I så fall bör man noga fundera över bilens bränsleekonomi.
  • Tänk inte i nuet, utan ta även bilens värdeminskning i beaktande när du köper ny bil. Hur mycket får du ut när bilen väl ska bytas?

Till saken kommer också din livsstil och ditt behov av statussymbol i trafiken. Byt bil ofta om du känner behov av att alltid glänsa i en ny bil – men välj i så fall märke och modell utifrån det faktum att bilen ska säljas inom något eller några år. Du som däremot kan tänka dig att byta till en nyare begagnad bil bör i första hand gå efter kvalitet, andrahandsvärde och reservdelspriser.

Sponsrade länkar