Sponsrade länkar

Japanska bilar

Dagens japanska bilar är innovativa både vad gäller design, motorer och miljötänkande. Gamla rykten om rost och opålitlighet i kvalitetshänseende är idag som bortblåsta.

Strålkastare japansk bil
Dagens japanska bilar är både robusta och futuristiskt designade.

Sponsrade länkar

Japanska bilar har de mest nöjda ägarna. Motormännens undersökningar av bilmodeller med de mest nöjda ägarna visar gång efter annan att japanska bilar står högt i kurs. En handfull av Subarus, Toyotas och Hondas modeller återfinns på tio-i-topp-listan över modeller med mest nöjda ägare. Undersökningen, som gjorts sedan 2001, antyder att Subaru Legacy och Toyotas modeller Avensis och Yaris är värda att satsa på. Svenska bilmodeller står sig också förhållandevis väl (delvis för att servicenätet för Volvo och Saab är väl utbyggt i Sverige – i andra länder hade Volvo- och Saabägarna troligen inte varit lika nöjda på denna punkt).

Varför är japanska bilar så bra?

De som upplevt Sverige under 1990-talet minns säkert alla rykten om modeller som Datsun Sunny, Nissan Micra och Mitsubishi Colt. Tyskt eller svenskt var det som gällde – till och med franska bilar ansågs mer pålitliga än många japanska bilar. Men trenderna har svängt. Och idag frågar sig många varför just japanska bilar är så pålitliga. Svaret är: kvalitet. Och både upplevd och statistisk kvalitet korrelerar starkt. När Bilprovningens besiktningsresultat gång efter annan placerar japanska bilar i topp vad gäller antalet underkända besiktningar, blir bilägarna automatiskt nöjda.

Undvik bilar från tidigt 1990-tal

Japanska bilar upplevde sin stora kvalitetssvängning i slutet av 1990-talet, åtminstone om man får tolka Bilprovningens statistik. Detta innebär att japanska bilar från 1990-talets början i många hänseenden lever upp till de gamla fördomarna. Den som vill köpa en begagnad bil från tidiga 1990-talet bör allra helst välja ett tyskt märke.

Sponsrade länkar