Sponsrade länkar

Småbilar

Småbilar är snåla – förutsatt att de körs på rätt sätt. Men den som utsätter småbilar för höga varv i motorvägsfart hamnar lätt i förbrukningsnivåer jämförbara med betydligt större bilar.

Fiat 500
Gamla Fiat 500 – en förebild för av dagens småbil Fiat 500.

Sponsrade länkar

Småbilar är billiga, bränslesnåla och ekonomiska på alla sätt – inte minst den dagen man behöver reservdelar eller service. Men småbilarnas nackdelar kommer särskilt till uttryck i landsvägs- och motorvägsfart. När små motorer utsätts för höga varvtal, ökar ljudnivån avsevärt. Hög ljudnivå beror således inte enkom på dålig isolering, vilket man lätt intalar sig. Det faktum att mindre motorer måste varvas för att uppnå en viss basprestanda, resulterar lätt i att förbrukningen hamnar i klass med större bilar. Den som funderar på motorvägspendling i en småbil – i tron att det skulle vara ekonomiskt – lär således bli besviken. Småbilar är nämligen enbart ekonomiska i stadstrafik – förutsatt att man är ytterst delikat med foten gaspedalen.

Storleken har betydese

Motorns storlek har således direkt inverkan på ljudnivå och bränsleförbrukning. Det kan inte nog betonas att små motorer inte sällan drar mer bränsle än större, eftersom de måste varvas särskilt under lands- och motorvägsfart. Du som jämför småbilar – välj således inte de småbilar som är bäst i test utan att jämföra deras motorstorlek med din körstil. Tänk också på att en jämförelse av småbilar i bilpressen inte nödvändigtvis omfattar småbilar med samma motorstorlek. Du som funderar på en småbil bör därför tänka på att:

  • Undersöka om bilens motor sammanfaller med dina körbehov. Lite större motorer är ofta tystare och snålare i motorvägsfart.
  • Prioritera en bra småbil med högt andrahandsvärde – räkna då med ett något högre grundpris.
  • Jämför småbilar med samma motortyp – en jämförelse mellan en småbil med trecylindrig 1.2 liters motor och en 1.4 liters fyrcylindrig motor är inte rättvisande.

De mest populära småbilarna i Sverige är i skrivande stund Renault Clio, Skoda Fabia, VW Polo, Peugeot 207 – men däremot inte Opel Corsa. Den som är rädd för sin säkerhet bör däremot akta sig för den nya klass av småbilar som kommit att bilda ett ännu mindre segment – däribland Hyundai i10 och syskonmodellerna Citroën C1, Toyota Aygo och Peugeot 1007.

Sponsrade länkar