Sponsrade länkar

Familjebilar

I Sverige klassas enbart stora bilar som Volvo V70 och VW Passat som regelrätta familjebilar. I övriga Europa är bilden annorlunda – utan att någon lider av det.

Chrysler Voyager
Svenskar – men även amerikaner – föredrar stora familjebilar. Överdrivet, eftersom många skulle klara sig utmärkt med en mellanklassbil.

Sponsrade länkar

Begreppet familjebilar förknippas i Sverige med kombimodeller i klass med Volvo V70 och VW Passat. Begreppet familjebil är dock högst relativt. På Sicilien klarar sig många tvåbarnsfamiljer utmärkt med en liten familjebil som Fiat Punto eller rent av Fiat 500, medan franska familjer nöjer sig med en Renault i mellanklassen. Generellt sett är Sverige unikt i det avseendet att stora familjebilar toppar försäljningslistorna. I Tyskland hör Golf och Polo till storsäljarna, medan Fiat Punto säljer bra i Italien – även bland familjer.

En bra familjebil kan mycket väl vara liten

Med tanke på de långa avstånden i Sverige är det fullt förståeligt att svensken i genomsnitt föredrar en stor familjebil. Men sanningen är dock att få familjer utnyttjar den stora bilens fulla kapacitet mer än högst sporadiskt. Den som pendlar dagligen på motorväg klarar sig förvisso inte med en minibil, men en bil i Golfklassen är i de flesta fall en bra familjebil som täcker alla tänkbara behov.

Bil i Golfklassen – om plånboken själv får välja

Mellanklassbilar i Golfklassen kan köras i motorvägsfart utan att varvtal och förbrukning når ofördelaktiga nivåer. Likaså kan de användas i stadstrafik och på bilsemestern. Enbart de familjer som behöver dra hästsläp eller liknande bör satsa på stora familjebilar. I annat fall får familjebilen gärna vara en mellanklassbil – om plånboken själv får välja.

Sponsrade länkar