Sponsrade länkar

Importbilar

Importbilar är bättre än svensksålda bilar på många punkter. Tänk dock på att värmepaketet kan vara långsammare – och utrustningsnivån avvikande, såvida du köper en bil i grundutförande.

Biltransport
Tidigare kunde bilfirmor göra vinster på massimport av begagnade bilar. Idag har priserna dock jämnats ut väsentligt inom Europa.

Sponsrade länkar

Importbilar kantas av många rykten, som dock härrör från 1990-talet då bilimport blev populärt. Under 1990-talet utfärdade stora biltidningar som Teknikens Värld och Vi Bilägare otaliga varningar för importbilar, särskilt från det största importlandet Tyskland; det hette att mätarna manipulerades och att servicehistoriken inte gick att kolla upp. Att servicehistoriken från ursprungslandet är svårare att kolla upp är ett riktigt faktum – förutsatt att bilen är ny i landet. I annat fall är det inget argument. Däremot manipuleras det knappast mer med mätarna i utlandet än här på hemmaplan. Tvärt om är importbilar oftast mycket välvårdade och rostskadorna är i regel mindre, tack vare skonsammare saltmängd på vägarna.

Annorlunda utrustningsnivå hos importbilar

Utrustningsnivån kan däremot avvika något mellan svensksålda bilar och importbilar, varför det fortfarande lönar sig att skriva ”svensksåld” i annonsen. Hos tysksålda bilar ingår t.ex. inte värmesitsar och strålkastarrengörare i grundutförande. Likaså är säljs utländska bilmodeller i grundutförande med mindre motoralternativ än motsvarande svenska bilmodeller. En ytterligare avvikelse kan vara att värmepaketet är något långsammare än hos motsvarande svenska bilar; ett faktum som märks redan hos dansksålda modeller. Mindre motorer behöver dock inte vara något negativt då de är bränslesnålare, förutsatt att de inte varvas.

Den främsta nackdelen med importbilar är dock inte att de i sig är importerade – utan snarare försäkringsbolagens benägenhet att diskriminera importerade bilar genom högre försäkringspremier. Premierna baserar sig inte på fakta, utan snarare på fördomar från gamla tider. Den som är skicklig kan dock förhandla bort mellanskillnaden i pris jämfört med premien för en svensksåld bil.

Importbilar billigare än svensksålda

Fortfarande är dock importbilar något billigare än svensksålda bilar, vilket bland annat förklaras av lägre utrustningsnivå – generellt sett. Däremot är uthålligheten mot rost ett starkt argument som talar till importbilarnas fördel. Sverige är nämligen ett av de länder i världen där salthalten på vägarna är allra högst, vilket innebär att rostfläckar kan uppträda även hos nyare bilar. På Sicilien är rost t.ex. ovanligare än parkeringsskador.

Sponsrade länkar