Sponsrade länkar

Begagnade mopedbilar

Mopedbilen i dagens utförande kostar lika mycket som en mindre småbil i samma storleksklass som VW Polo. Skillnaden är att den förstnämnda får framföras i trafik utan körkort – åtminstone än så länge.

Begagnade mopedbilar
Dagens körkortsbefriade mopedbilar är lika stora som gårdagens personbilar. Här två modeller av Fiat 500 – som kräver körkort.

Sponsrade länkar

Mopedbilen i sin nuvarande skepnad dök upp på marknaden i början av 2000-talet. Bilen blev på kort tid mäkta populär, vilket var högst oväntat. Bilen kostade i grundutförande lika mycket som en mindre personbil, trots att den lilla dieselmotorn bara kunde driva bilen i 45 kilometer i timmen. Den enda anledningen till att bilen slog igenom var möjligheten att köra utan körkort. En mopedbil får nämligen framföras i vanlig trafik med ett förarbevis, som erhålls genom ett enkelt teoriprov. Ingen uppkörning behövs.

Mopedbilen är därför särskilt efterfrågad bland köpstarka medelålders personer utan körkort, som föredrar mopedbilen framför en dyr omställning till ett liv med körkort. En annan målgrupp som gärna använder mopedbilen är personer som fått körkortet återkallat – exempelvis av medicinska skäl.

Osäker marknad för begagnade mopedbilar

Eftersom mopedbilarna är en relativt ny trend är begagnatmarknaden fortfarande osäker. Men efter en snabbkoll på Blocket framgår att värdeminskningen för mopedbilar är ungefär densamma som för vilken annan småbil som helst. Priserna varierar dock mycket beroende på bilarnas utrustningsnivå; även dessa småbilar kan nämligen vara utrustade med AC, läderklädsel och elektriska fönsterhissar.

Prisfall förutspås om reglerna ändras

I skrivande stund diskuteras skärpta körkortskrav för mopedbilar. Regeringen kommer sannolikt att införa krav på minst A-behörighet för mopedbilar. Detta skulle i så fall leda till ett kraftigt prisfall för begagnade mopedbilar, eftersom fördelarna med bilen därmed går i kras. De förarbevis som hittills utfärdats kommer dock att gälla även framöver. Dagens förare kommer således att även fortsättningsvis få puttra fram i sina mopedbilar.

Sponsrade länkar