Sponsrade länkar

Inbytesbilar priser

Priserna på inbytesbilar är i regel 20 procent lägre än bilens värde på begagnatmarknaden. Tycker du att skillnaden mellan inbytesvärde och begagnatpris är för stor? Prova istället att sälja bilen privat.

Enat slutpris på inbytesbil
Kom överens om ett gynnsamt pris på inbytesbilen.

Sponsrade länkar

Tyvärr följer inte bilhandlare någon särskild prislista när de värderar inbytesbilar. MRF (Motorbranschens Riksförbund) har visserligen gjort ett tafatt försök att utarbeta en sådan, men utan resultat. Bilhandlare gör istället en individuell värdering av din bil. Som privatperson bör du dock tänka på följande innan du lämnar in din bil för inbyte:

  • För att uppskatta inbytespriset kan du använda en automatisk värderingssajt och räkna bort 20 procent av priset.
  • Tänk på att auktoriserade märkesverkstäder enbart är intresserade av fräscha bilar. De kan alltså vägra att ta emot en ofräsch bil i inbyte.
  • Du som byter in en bil av märkesförsäljares eget märke kan räkna med att få ett högre inbytesvärde än för andra bilmärken.
  • Tänk på att importerade bilar inte värderas lika högt som svensksålda bilar. Många bilhandlare motiverar detta med att dokumentationen brister och miltalet inte är lika säkert. Inget argument som du som bilägare bör acceptera rakt av.

Du kan förhandla om inbytesvärdet

I de fall du lämnar in din bil som dellikvid gör bilhandlaren en dubbel vinst; dels vinsten som uppkommer när inbytesbilen säljs, dels vinsten på den nya bilen. Den som köper ny bil och lämnar in sin gamla har således ett förhandlingsläge. Acceptera inga skambud och – och hota med att köpa bil på annan ort om inbytesvärdet blir för lågt. Prova även att försöka sälja bilen till handlaren utan att först tala om att du är intresserad av att köpa ny bil. Jämför sedan priset med och utan inbyte. Inbytesvärdet för bilen bör nämligen vara betydligt högre än det pris som erbjuds ifall du inte använder bilen som dellikvid vid nybilsköp.

Sponsrade länkar